Centrul

(text regasit, scris mult timp în urmă, inspirat din multe plimbări, analize, dar în mare parte de cărțulia „Centrul lumii locuite” de Florin Biciușcă)

„…nu știm cum să facem pasul către ieri, năuciți fiind de azi și de goana către un măine dubios.” Florin Biciușcă

e.jpg

centrul politic/centrul universitar/centrul

Ce înțelegem prin noțiunea „CENTRU”? Ce „vedem”, ce „simțim”, ce „auzim” în acest cuvânt care are o istorie milenară, care poartă în sine zeci sau poate chiar sute de simboluri? Cineva zice că e CERCUL, altul zice PĂTRATUL, iar în mulțime se mai aude SORELE, LUNA, COPACUL, CRUCEA, FEMEIA, BISERICA, CERUL, FÂNTÂNA, etc. Ce este acest „CENTRU”? De ce ne doare, de ce ne roagă, de ce ne atrage, de ce ne respinge

Chișinău. Perimetrul Centrului Istoric al Chișinăului.

Acum 70 de ani, Chișinăul nu avea acest „Centru Istoric”. „Centrul Istoric” de azi era însăși Chișinăul. În comparație cu Chișinău-2012, Chișinăul interbelic era un oraș mic, era liniștit, variat, pitoresc, dar și contemporan. Era orașul în care oamenii trăiau istoria, povesteau istoria, și dacă interveneau o făceau cu grijă, respect si chibzuință, cel puțin asta se vede în puținele exemple de arhitectură neo-românească și modernistă care fac parte din ansamblul arhitectural-istoric al Chișinăului.

c.jpg

centrul de comerț (sau comunicare)/ centrul administrativ/ centrul muzicii

Simbol?

„CENTRUL” ca noțiune indispensabilă mitologiei universale, istoriei civilizației, culturii vernaculare, are doar două calități:

  1. ORDONEAZĂ lumea noastră, dupa cum ordonează întregul univers.
  2. LEAGĂ pe axul său, cerul și pământul.

„CENTRUL” genearează aceste calități. Aceste calități mențin „CENTRUL”. Aceste calități pot distruge „CENTRUL”.

Acolo unde în activitatea sa (matematică, religie, evoluție, cosmologie, urbanism, artă, viață și moarte…) OMUL fixează un „CENTRU”, se pornește un mecanism care schimbă totul în jurul său, chiar și pe OMUL-CREATOR.

„La ce folosește o stradă care nu duce la biserică?” Tenghiz Abuladze

d.jpg

centrul religios/ centrul executiv/ centrul de artă/ centrul public

Soarta Chișinăului a fost scrisă când pe lângă acel „prăpădit” târg de pe malul Bâcului, a apărut prima Bisericuță. Acest „CENTRU” a început să ordoneze spațiul în jurul său, să-l consolideze, să-l lege prin stradele gheboase, care cu siguranță „te duceau undeva”.

„CENTRUL” în plan orizontal are trei componente:

  1. Centrul propriu zis
  2. Spațiul ordonat de Centru
  3. Hotarul.

„Hotarul” pentru o localitate mică și compactă era distanța pe care o poți parcurge în intervalul dintre prima lovitură a clopotului bisericii și a treia. În condițiile în care populația târgului creștea și incapacitatea de a mări distanța sacră între „HOTAR” și „CENTRU”, se ridicau Biserici, una câte una. Astfel târgul medieval devine oraș, orașul ridică alte Biserici, care la rândul său schimbă spațiul, viața, îndeletnicirile, valorile, așteptările, adică orașul.

La sfârșitul secolului 18, orașul Chișinău, fostul târg medieval, avea 6 biserici de piatră, o tramă stradală inconfundabilă și un pitoresc unic. Aceste 6 „CENTRE” erau de o forță și influență echivalentă, ceea ce menținea armonia si echilibrul vieții, identității și logicii de dezvoltare a orașului Chișinău.

În ziua când a luat sfârșit marele și stupidul al doilea război mondial, Chișinăul s-a trezit orfan, fără „CENTRELE” sale vechi. El nu știa că peste noapte a devenit  „CENTRU”. Astfel în jurul lui au inceput să se ordoneze satele, drumurile, stradelele, râurile, pădurile, oamenii, viețile, valorile. La fel cum „Ordonarea” pornită în perioada imperiului rus a făcut să minimizeze influența „CENTRELOR” Chișinăului medieval, „Ordonarea” făcută de „buldozerul” sovietic nu doar a ascuns sau a interpretat adevărul pentru noi, dar și l-a distrus. Acest demolator sovietic nu doar a nivelat cu pământul ceea ce au facut și în ce au crezut buneii noștri, dar și ceea ce au ridicat frații lor în sec. 19.

„CENTRUL” nou format s-a adeverit a fi un drum în mijlocul căruia s-a montat o piatra cioplită în formă de om care a venit să ne ordoneze orașul, viața și soarta dupa noile „valori”, „identități”, dupa noile „Biserici”.

Centru istoric?

Prin ani ’80, când deja vreo 70% din „orașul de jos” era demolat, iar o bună parte din „orașul de sus” era mutilat, a apărut ideea trasformării centrului Chișinăului în unul istoric. Transformarea probabil era doar pe hârtie, căci deja erau planuri pentru demolări viitoare, prin intermediul bd. D. Cantemir și str. Sfatul Tării. Ieri și azi, scopul nobil de conservare și dezvoltare se reduce doar la intervenții punctiforme.

Centru Istoric al Chișinaului este și a fost o FANTOMA. Problema acestui sit istoric este că e prea mare. El nu este în stare să se autoregleze, și nici să „Auto-ORDONEZE” ceea ce este în jur. Oamenii ce locuiesc sau activează în acest perimetru nu simt legătura cu „CENTRELE” ce l-au format cândva, lipsește explicația și continuitatea vieții, lipseste memoria colectivă. Iar asta duce la indiferență, pierderea identității, pierderea valorilor și cel mai rău la incapacitate de a alege între bine și rău.

Astăzi „CENTRUL” lumii noastre mici este combinația PUTERE-BANI, si cel mai rău este  că nu are o localizare în spațiu, ci este peste tot, în fiecare metru pătrat. La fel cum s-a întâmplat în cursul istoriei, atunci când pierdem legătura cu „CENTRUL”, sau când ni se propune altul, noi începem să DISTRUGEM tot ce a fost înainte.

b.jpg

centrul comercial/ centrul de telecomunicații

A salva sau a nu salva acest „Centru Istoric”? Întrebarea nu se referă la trebuie sau nu. Cu siguranță trebuie să o facem. E pentru noi, pentru urmașii noștri, pentru oraș, pentru țară, pentru turiști. Întrebarea este dacă putem sau nu. Dacă suntem capabili și suficient de inteligenți pentru această luptă decisiva.

Cum să protejăm? Ce metode să aplicăm? Cum trebuie să schimbăm viziunea noastră asupra patrimoniului? Ce mecanisme trebuie pornite?

Trebuie să formăm un concept general de dezvoltare a Centrului istoric.
Trebuie să descentralizăm zona și să dezvoltăm concepte de renaștere pentru fiecare din „CENTRELE” pierdute.
Trebuie să conectăm „CENTRELE” strategice pentru a obtine un organism flexibil, capabil de dezvoltare si perpetuare.
Trebuie să restituim centrul istoric oamenilor, căci ei sunt cei ce țin minte și povestesc istoria.
Trebuie să purtam o atitudine individuală pentru fiecare obiect de patrimoniu, fiecare stradă, fiecare intersecție, fiecare scuar.
Trebuie să reabilităm patrimoniul în așa fel încât să fie util și nu doar un consumator veșnic de resurse.
Trebuie să formăm trasee pietonale, să dezvoltăm infrastructura pentru omul ce merge pe jos.
Trebuie rezolvată problema traficului, și nu prin mărirea capacității drumurilor ci prin dispersare lui în jurul zonei de protecție.

Ce e acest „CENTRU ISTORIC”? De ce unii sunt nostalgici după el, iar alții reci? Cum să reconstituim acel spațiu organic și să minimizăm presiunea dezintegratoare a industrializării? Cum să ne învătăm să vedem diferența între calitate și cantitate, organic și mecanic, participare și indiferență, cultura si civilizație?

a

centrul științific/ centrul expozițional

Imaginile reprezintă centrele ce pot fi descoperite de-a lungul bd. Stefan cel Mare: Centrul științific, Centrul expozițional, Centrul comercial, Centrul de telecomunicații, Centrul administrativ, Centrul cultural, Centrul religios, Centrul politic, Centrul recreativ, Centrul universitar, etc.

Regimul sovietic a transformat bulevardul în centrul lumii locuite a Basarabiei (in acea perioadă RSSM), si oare aceste Centre, în materializarea lor fizică, reprezintă o centralitate spirituală? Sau civică?

Autor: arh. Andrei Vatamaniuc și arh. Ina Borozan

publicat în 2012, în seria Arhitectură & urbanism pe pâine, www.ospoon.eu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s