Cișmea pentru Parcul Zaikin

Simțul setei vine atunci când pierzi 1% din masa corpului. Lipsa a 5% din masa corpului poate duce la pierderea cunoştinţei, iar pierderea a 10% chiar la deces. Apa e vitală pentru tot ce este viu.

Suntem informați de la TV că este necesar să consumăm 2 litri de apă zilnic. De obicei, acei ce sunt informați, au și casă, și TV, și robinet cu apă. Cine nu, are încredere în propriile simțuri și puteri.

Dacă orașul face cișmele, înseamnă că are grijă de sănătatea oamenilor săi. Are grijă ca orașenii să stea cât mai mult în oraș, să savureze timpul petrecut, verile călduroase, jogging-ul în oraș și nu la sală, pentru că nu toți își pot lua o apă la sticlă, nu orce cafenea îți toarnă un pahar de apă, chiar dacă nu ai comandat nimic. Cișmea în spațiul public înseamnă un spațiu public democratic, incluziv (cuvânt nou-nouț), mai simplu – pentru toți.

În scuarul din intersecția străzilor I. Zaikin și Sf. Andrei, azi mai nou Parcul Zaikin, a existat ceva timp în urmă o cişmea. Probabil pe timpul când încă nu toți erau conectați individual la apeduct. Această apă aduna vecinii la un loc. La fel cum erau fântânele prin mahalale: loc de întrunire, discuție, și schimb de zvonuri.

În jurul parcului s-a format o comunitate. Parcul e locul unde se intersectează toți,
unde apar conflicte, jocuri, odihnă, viață urbană. Parcul are menirea să consolideze prin prezență și accesibilitatea sa. Renașterea cișmelei va schimba climatul zonei, și va aduce plusvaloare întregului cartier. Cu cât mai multă lume va trece pe aici, inclusiv pentru o gură de apă, cu atât mai sigur va deveni. Asta înseamnă copii la joacă, studenți ce își fac temele pe iarbă, bicicliști ce fac un popas la cișmea. Iar dacă calitatea vieții se va mări, comunitatea locală va rezista tentației de a se muta la bloc, deci o zonă istorică își va păstra identitatea, imaginea, dar și oamenii. Probabil prea multe obligații și-a asumat cișmeau.

Ideea cișmelei din parcul Zaikin a venit de la un alt robinet. Un robinet ce a stat vreo 10 ani să apară, și uite că într-o primăvară s-a întâmplat. A reuşit să înverzească vreo 200mp de grădină. Nu e doar un robinet albastru, asamblat din ceea ce era în atelier, ci plăcerea și ușurința de a conecta furtunul și a face grădinărit.

Instalația care o vedem pe post de cișmea, e o scalare a unui robinet, până la dimensiunea unui om. E o joacă pentru un parc unde se joacă. E dimensiunea problemei apei accesibile în acest oraș, cu 2-3 izvoare pentru 750 mii locuitori.

Trasând o legătură imaginară între fântânile tradiționale și acest loc, am spus că ar fi bine să amplasăm și un soi de băncuță, care te-ar invita să șezi, dar și un felinar care ar avea grijă de acest loc pe timp de noapte, și care ne-ar duce cu gândul la primele compoziții verticale din acest arial geografic: făntănile cu cumpănă.

Din cauza că cișmeaua existentă nu mai funcționează de ani, în timp s-au schimbat și
traseele de mișcare prin parc. Mai nou cărările duc spre o gunoiște neautorizată, dar și aici vin să se producă schimbări. Am propus să schimbăm locul de amplasare a cișmelei noi. Locul ales: intersecția dintre bisectoarea unghiului între două drumuri, unul autorizat și altul nu prea, și o cărărușă făcută și petruită de localnici.

Este o construcție simplă, formată din țevi de oțel de diferit diametru. Amenajarea nu depăşeşte 9mp. Materialele folosite sunt disponibile. Posibilitate de racordare există. Întreținerea instalației se va face prin două uși de acces. În interior poate fi amplasată o cutie pentru colectarea donațiilor pentru „apă” și deservire. Pornirea apei se va face prin apăsarea robinetului temporizat, presetat la anumită cantitate de apă. Am propus două declanșatoare, pentru a oferi spre exemplu 400ml și 600ml de apă.

Proiectul vine ca soluție pentru concursul public inițiat de AO Oberliht, care începând cu 2012, face diverse proiecte în spațiul parcului Zaikin.

Rezultatele concursului:

locul întâi – vacant
locul doi – propunerea 1: autor Andrei Vatamaniuc și arh. Ina Borozan (MIEZ)

locul trei – propunerea 2: autor Corina Fisticanu şi propunerea 3: autor Iurii Lîsîi.

Autor: Laborator de arhitectură MIEZ (arh. Andrei Vatamaniuc și arh. Ina Borozan)
Grafică: Laborator de arhitectură MIEZ

Chișinău 2017

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s